Gewicht na de Zwangerschap

25 november 2014

Tijdens mijn zwangerschap moest ik erg wennen aan de groeiende cijfers op de weegschaal. Wegens mijn te hoge BMI ben ik al snel doorverwezen naar het ziekenhuis door de verloskundige en daar mocht ik daar elke controle op de weegschaal klimmen.

Omdat ik al voorzien had dat ik er moeite mee zou hebben had ik in week 4 van mijn zwangerschap al contact opgenomen met de diëtist die ik ken uit mijn sportschool. (KLIK) Ik wilde voorkomen dat ik in mijn valkuil zou stappen van “het maakt nu toch niet meer uit wat ik eet en dus eet ik alles maar” en daar dan 20 kilo mee aankomen.

De diëtist zette het plan op om mijn gewichtstoename onder de 10 kilo te houden. Dat zou betekenen dat de toename vooral vocht en baby zou zijn.

Ik mocht, voor mijn doen, behoorlijk eten. Meer boterhammen en iets grotere porties avondeten.

Door de zwangerschap heen heeft ze mij gevolgd en heeft ze me goede tips gegeven om om te gaan met mijn misselijkheid, het overgeven en maagzuur problemen.

En het belangrijkste, het is gelukt om de grens op 10 kilo te houden. En nu 3 weken na de bevalling kan ik blij vertellen dat ik terug ben op het gewicht van voor de zwangerschap. Ik kan mijn oude broeken weer gewoon aan.

Maar ik ben er nog niet helemaal. Nog 4 kilo om terug te komen op het laagste punt van 2013. En mijn vetpercentage is nog 2% hoger dan voorheen met hetzelfde gewicht. Nu weet ik natuurlijk niet in hoeverre dit beïnvloed wordt door de borstvoedingsproductie.

Binnenkort ga ik weer terug naar de diëtiste om een nieuw plan op te stellen voor deze periode. Over 2 weken mag ik weer gaan sporten. Ondertussen zo veel mogelijk wandelen met de kleine en vooral niet gaan snoepen. Dat is best moeilijk in de pepernoten-tijd.

Hoeveel was jij aangekomen in je zwangerschap? Duurde het lang voordat je dat weer kwijt was?

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Channah 26 november 2014 at 14:59

  Wat goed dat je weer terug op gewicht bent! Ik vind het heel moeilijk om echt gezond te eten tijdens deze zwangerschap. Ik geef echt toe aan cravings. Gelukkig ben ik ook gek op fruit en groentes, maar ik merk dat ik ook gauw naar de ongezonde dingen grijp..

 • Reply Kiss & Make-up 26 november 2014 at 13:15

  Waauw knap! Er is dus hoop! 😉

 • Reply rachel 26 november 2014 at 11:00

  nou petje af hoor woon!! ik was bij niomi 24 kg aangekomen hahah en bij rashel 18 en dat achter elkaar poeffff woog toen ik zwanger werd 55 kg en denk dat het binnen een jaar er wel een beetje af was allemaal ( 2 zwangerschappen achter elkaar gehad dus)

 • Reply Odile 25 november 2014 at 20:46

  Zo netjes zeg. Ik kwam bijna 24 kg aan. Een familietrekje. Zwangerschapsdiabetes, grote baarmoeder, veel vruchtwater, vocht en natuurlijk wat vet. Ik heb niet echt toegegeven aan vreetbuien. Nu, een jaar later, heb ik nog 2,5 kg te gaan.

 • Reply Yolande Avé 25 november 2014 at 16:03

  Knap zeg!! Wat een discipline! Die discipline heb ik totaal laten varen toen ik zwanger was en daar baal ik nu (6 maanden postpartum) nogal stevig van! Ik ben 25kg aangekomen of misschien wel meer, heb me de laatste weken niet meer gewogen. Ik zit nu nog 10kg boven mn pre-preggo gewicht (terwijl ik toen al liever 3 tot 5 kg minder wilde wegen). Na mijn eerste gewichtsverlies na de geboorte kwam ik zelfs alweer aan omdat ik (lekker in de zomer) weer wijntjes en biertje was gaan drinken..aiaiai!!
  Inmiddels ben ik weer gaan hardlopen, zit weer op mijn ouderwetse gezonde eetpatroon, aangevuld met een glas warm water met citroen, minder zuivel en meer havermout. Ook let ik op de combi’s dierlijk + koolhydraten, want dat kan je lijf minder goed verwerken (en wordt dus makkelijker omgezet in vetjes) en nu zit er dus eindelijk weer wat beweging in!
  Goede les voor de volgende zwangerschap…
  Dus nogmaals: enorm veel complimenten voor je discipline! WELL DONE!!!

  • Reply Angelique 25 november 2014 at 16:45

   Ik herken t precies, zie mijn voorgaande post. Helaas heb ik er ook een rectus diastase aan overgehouden, dus mijn buik blijft bol

 • Reply Jennifer 25 november 2014 at 14:03

  Ik zit nu op 32 weken met 7 à 8 kilo’s extra op de weegschaal. Ik zat qua BMI juist op het laagste dat nog acceptabel was, dus is de prognose dat 12-17 kilo aankomen normaal is. In het begin ging het nog niet zo hard, misschien ben ik ook wat afgevallen, misschien niet. Ik begon met wegen toen ik al 12 weken zwanger was en het kan best zijn dat ik daarvoor nog wat kilo’s ben aangekomen, maar ook daar heb ik geen idee van, want ik stond eigenlijk nooit op de weegschaal voordat ik zwanger werd.
  Ik vind het wel echt super goed van je dat je een diëtist hebt opgezocht en dat je je gewicht zo hebt weten te beperken en nu al op je oude gewicht terug bent! Ik hoop ook dat ik ook binnen een redelijke tijd mijn figuur weer terug heb. Mijn maatstaf zijn niet de kilo’s, maar mijn oude kleding, heb ik besloten. Als ik die weer pas, dan is het goed. 🙂

 • Reply Jenn 25 november 2014 at 13:11

  Goed zeg! Succes met je verdere stappen!

 • Reply Angelique 25 november 2014 at 12:58

  Ik ben nu 2 jaar geleden bevallen middels keizersnede. Ik was 30+ kg aangekomen en woog 54 voordat ik zwanger was. Mijn dochter was 9,5 pond bij de geboorte. Verder heb ik gewoon ontzettend veel gegeten ( lees vreten). Na een week was ik 15 kg kwijt. Na 8 mnd weer op gewicht van 54 kg. Nu gelukkig wat zwaarder 57 kg ofzo. Ik streef naar de 60, maar dan wel vnl. gewicht van spieren dan :p

 • Reply Monique 25 november 2014 at 11:17

  Wauw, petje af voor jou hoor! Maar 10 kilo aangekomen en na 3 weken al terug op je oude gewicht. Ik ben in totaal ongeveer 15 kilo aangekomen en was het grootste deel daarvan binnen enkele weken na de bevalling kwijt. Toch zit ik nog steeds 1 a 2 kilo (het schommelt een beetje) boven mijn oude gewicht. Dat komt puur omdat ik nu minder sport en nog wel een beetje wil snoepen af en toe 😉

 • Reply Janke 25 november 2014 at 10:20

  Wat super goed dat je inmiddels weer terug bent op je oude gewicht voor de zwangerschap.

  Ik ben 17 dagen geleden bevallen van onze dochter maar ik ben echter nooit aangekomen tijdens de zwangerschap. Ik ben namelijk behoorlijk ziek geweest in het begin van mijn zwangerschap en daardoor in de eerste 20 weken flink afgevallen. En nu na de bevalling staat de teller op -17 kilo ten opzichte van voor de zwangerschap.

  Succes met je verdere stappen samen met de diëtiste

 • Leave a Reply

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten