EHBO bij Baby’s en Kinderen: Praktijk

13 januari 2016

Eind november vertelde ik jullie dat ik begonnen was met de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen. [KLIK] Het eerste gedeelte was het bestuderen van de theorie. Ik begon heel braaf met elke dag een hoofdstuk. Liet het vervolgens versloffen en moest veel inhalen om op tijd de theorie af te ronden en deel te mogen nemen aan de praktijkcursus.

Gelukkig heb ik een goed stel hersenen en kwam ik goed door de theorie heen. De prettige manier van tekst lezen en filmpjes kijken maakt het ook makkelijker om er doorheen te komen.

EHBO Cursus EHBO doos iedereenehbo.nl

Op een zaterdag het weekend voor de overdracht van ons huis ging ik naar een verloskundigenpraktijk in Oss. Niet om de verloskundigen te ontmoeten maar om daar deel te nemen aan de praktijkdag van EHBO bij Baby’s en Kinderen.

Ik vind dat altijd erg spannend, in mijn eentje ergens naar toe waar ik niemand ken. Gelukkig ben ik niet meer die onzekere puber die liever wegrent, maar een volwassen vrouw die dan toch maar naar de bijeenkomst gaat.

Bij het voorstelrondje werd duidelijk dat het een gemêleerd gezelschap was. Er zaten mensen die gastouder wilden worden en daarvoor hun EHBO diploma moesten hebben. Er zat een kraamverzorgster. En er zaten een paar ouders en soon to be ouders in ons groepje. En ik de verdwaalde blogger.

Ik maakte geen foto’s op de bijeenkomst. Dat vond ik tegenover de andere cursisten niet zo netjes.

De Praktijk

We begonnen onze praktijk met wat voorbeelden vanuit de cursusleider. Hij vertelde situaties die we tegen zouden kunnen komen en testte wat er nog was blijven hangen vanuit de theorie. Bij de een meer dan bij de ander werd wel duidelijk.

Daarna gingen we aan de slag met een verbandpakketje. Het aanleggen van een mitella en een brede das. Het zat nog wel goed in mijn hoofd maar die platte knoop jongens. Wat een moeilijkheid. Ik denk dat dat voor mij het moeilijkste van de cursus was en ik heb onlangs nog wel geoefend bij Eon met het strikken van zijn slabbers.

Na het eindelijk goed aanleggen van mitella en brede das gingen we verder op de poppen. Zoals wij ze vroeger op de basisschool noemde, Annie Opblaaspop. Valt weinig op te blazen hoor. En we hadden dit keer alleen maar mannelijke poppen. Twee jongens, ik schat ze zo rond de 8 jaar in. Met leuke kleding maar niet zo actief. We gingen bij hen oefenen met reanimeren, én met de AED. Die hadden we nog niet toen ik mijn vorige cursus deed in 2003. Gelukkig zijn ze niet moeilijk en hebben we fijn kunnen oefenen.

Na de jongens mochten we oefenen bij een baby. Dat is toch wel andere koek. Zo klein. Met twee vingers borstcompressie geven. En mond-op-mond beademen over ook de neus. Raar maar ontzettend fijn om een keer geoefend te hebben.

Op het laatst gingen we oefenen met de andere babypop welke een propje in haar mond had. Daarbij zaak om op de juist manier de verstikking te verhelpen. Iets wat ik helaas bij Eon ook al ooit heb moeten doen. Dat maakte dat ik dit toch wel spannend vond, ook al weet je dat het maar een pop is die je in je handen hebt.

Conclusie

Het is zoals bij veel, wanneer je je theorie in de praktijk moet uitvoeren is het toch even anders. Je kunt de tekst nog zo goed onder de knie hebben en in je hoofd. Het is fijn als je in een veilige omgeving de handelingen kunt uitvoeren. En dan voel je je soms dom omdat je tegen een pop roept of hij je kan horen, maar in je achterhoofd weet je dat door dit nu uit te voeren het waarschijnlijker is dat je het in een noodsituatie ook kan.

In de praktijkochtend hebben we precies de situaties geoefend die voor mij belangrijk waren. Naar het zelf oefenen heeft de cursusleider ons ook uitgebreid stil laten staan bij situaties als een omgevallen kast op je kind, of wat als je een kind met hersenschudding hebt. Door ons de juiste vragen te stellen stuurde hij ons soms in de valkuilen die je tegen kan komen, wat mij alerter maakt bij eventuele gevaarlijke situaties voor Eon.

Ik vind het heel prettig dat ik deze cursus heb mogen doen in samenwerking met iedereenehbo.nl. En ik raad het iedere ouder en/of verzorger van harte aan om ook een EHBO cursus te volgen.

Aanbieding voor lezers van iooon.nl

Ik mag jullie het volgende aanbod doen. Wanneer jullie ook een cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen volgen via iedereenEHBO.nl dan ontvang je een gratis verbandtrommel. Vul bij stap 2 de volgende actiecode in: blogiooon en dan krijg je de gratis verbandtrommel thuisgestuurd.

En ik kan jullie verklappen dat dit een erg fijne verbandtrommel is. Helaas heb ik hem al mogen gebruiken maar gelukkig wel voor mezelf en niet voor Eon.

Zou een EHBO cursus wat voor jou zijn?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Kiss & Make-up 14 januari 2016 at 11:59

  Dit lijkt me zeker leerzaam. Je weet nooit wanneer het van pas komt. Hopelijk nooit natuurlijk, but you never know.

 • Reply Saskia 13 januari 2016 at 14:51

  Nadat ik was afgestudeerd als hbo verpleegkundige ben ik een uitgebreide EHBO cursus gaan doen. Heel erg leerzaam. Dit is nu bijna twee jaar geleden en ik weet niet of ik het nog wil bijhouden. Iig wel de reanimatie en aed.

  Tip: bij sommige zorgverzekeraars worden EHBO cursussen etc ook vergoed of een stuk vergoed.

 • Leave a Reply

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten