De Salade

11 mei 2011

De Salade

De mensen die mijn blog al een tijdje volgen zal het niet ontgaan zijn. Iedere week staat er hier standaard hetzelfde gerecht op tafel. Niet omdat ik zo van regelmaat hou. (Oké de autist in mijn houdt daar wel van.) Maar vooral omdat we het gewoon heerlijk vinden.

Ik zal eerlijk toegeven dat wij hier allebei twee volle borden van op kunnen. We zitten daarna wel proppievol, maar voldaan proppievol, niet zoals bij het eten van chinees.

Maar gerechten evolueren. Als je ze vaak maakt, zijn ze nooit meer hetzelfde zoals je ze in het begin maakte. Zo ook dit gerecht. En daarom wil ik met jullie delen hoe ik op dit moment de befaamde ‘salade’ maak.

De onderstaande ingrediënten zijn dus ruim voldoende voor 3 personen, waarschijnlijk ook genoeg voor 4 personen. Of als je zo’n bodemloze put in huis hebt zoals Stefan, dan is het voor 2 personen.

Ingrediënten:

  • 500 gram aardappelen in kleine blokjes gesneden.
  • 1 zakje ongezouten cashewnoten.
  • 125 gram feta in blokjes.
  • 150 gram haricots verts, gehalveerd. (dunne boontjes, als je ze niet kan vinden dan kun je ook sperziebonen gebruiken.)
  • 1,5 zak gemengde sla. Let er op: geen ijsbergsla. Ik noem het altijd ‘krulletjessla’ en in de winkel heet het meestal ‘sla melange’.
  • Vinaigrette. (ik gebruik altijd vinaigrette tuinkruiden, die koop ik bij de Jumbo)

Bereiden:

  • Ik bak eerst de cashewnoten lichtjes aan. Slecht een paar minuten in een flinke scheut olijfolie tot ze licht verkleuren.
  • Wanneer de cashewnoten klaar zijn schep ik ze in een bakje waarin ik van tevoren was keukenpapier gelegd heb. Met een andere velletje keukenpapier dep ik ze olie nog wat er vanaf.
  • De overgebleven olie van de het bakken van de cashewnoten giet ik over in een wokpan.
  • In de wokpan bak ik de aardappelblokjes en ik knijp nog een knoflookteentje uit in de pan of gebruik wat knoflookpoeder.
  • Ondertussen kook ik de haricots verts in ruim water. Deze laat ik ongeveer 5 á 10 minuten aan de kook.
  • De aardappelblokjes zijn klaar wanneer ze goud-bruin zijn. Tijdschatting: ongeveer 15 minuten. (Je hoeft de aardappels niet voor te koken)
  • Als de aardappelblokjes klaar zijn schep ik deze op de helft van de sla in een grote kom. Daaroverheen deponeer ik nog wat sla. Dit kan gewoon direct uit de pan, de sla wordt dan wat lauw en slinkt een beetje.
  • De haricots verts giet je af in een zeef of vergiet en spoelt deze af met koud water zodat het doorgaren gestopt wordt.
  • Voeg de haricots verts, cashewnoten en feta bij de sla en aardappelen. Schep dit even goed om.
  • Schenk wat vinaigrette bij de salade en schep alles nog eens goed om.
  • Probeer bij het opscheppen recht naar beneden te scheppen. De feta en cashewnoten hebben de neiging om te zakken in de kom.
  • Ik doe vaak nog wat losse blaadjes sla er overheen. Voor de mooiigheid.

Smakelijk eten!

Heb jij je al eens laten verleiden tot het zelf klaar maken van deze salade?

De Salade

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply Weekoverzicht: Feest, vegan maaltijdbox & nieuwe bril | IKBENIRISNIET 3 september 2017 at 13:24

    […] en een kurkuma latte. ’s Avonds maakte ik een simpele, maar gezonde maaltijdsalade. Dit is De Salade van Iooon, ik heb hem al ontelbaar keren […]

  • Reply Wa hedde gij gegeten? « Esthete 6 september 2012 at 07:01

    […] De immer favoriete salade mag niet ontbreken. De laatste tijd maakte ik deze met haricots verts uit de diepvries maar dat komt de smaak niet ten goede. Weer terug naar de verse dus. […]

  • Reply What did we Eat: Week 30 « Esthete 31 juli 2011 at 10:02

    […] De salade natuurlijk. […]

  • Reply What did we Eat: Week 29 « Esthete 24 juli 2011 at 10:02

    […] De immer favoriete salade. […]

  • Reply What did we Eat: Week 24 « Esthete 19 juni 2011 at 08:03

    […] De altijd favoriete salade, die nooit gaat vervelen (tot nu toe dan). Recept […]

  • Reply What did we Eat: Week 23 « Esthete 12 juni 2011 at 09:01

    […] Dé Salade […]

  • Reply What did we Eat: Week 19 « Esthete 15 mei 2011 at 13:38

    […] Zondag: De Salade […]

  • Reply Benthe 13 mei 2011 at 22:30

    Ja, die heb ik al een keer gemaakt, lekker!

  • Reply Ingelise 11 mei 2011 at 16:43

    Oef, klinkt erg lekker.

  • Reply Jeske 11 mei 2011 at 16:16

    Ik hou niet zo van noten en aardappelen in mijn salade, maar de ongezouten cashews ga ik onthouden. Ik hou van cashews en noten in een salade zijn lekker =D

  • Reply Nathalie 11 mei 2011 at 13:16

    Wij eten vaak zulke salades… de ene keer ligt er een geitenkaasje bij, de andere keer wat gerookte zalm of advocado. Ligt er maar net aan wat er in de koelkast ligt 😉

  • Reply Sjoerd 11 mei 2011 at 12:24

    In een andere varieteit eten we deze ook wekelijks… Wellicht zet ik dat ook eens op mijn blog.

  • Reply rachel 11 mei 2011 at 10:56

    jaa ik heb me zeker laten verleiden alleen het volk hier houd me tegen “lust ik nietttt” hoor ik dan maar schijt aan ze ik maak het zondag wel voor mezelf 😉

  • Leave a Reply

    Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

    De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

    Sluiten