Borstvoeding en ik

27 november 2014

Ik wil beginnen met zeggen dat ik geen onderdeel ben van de borstvoedingmaffia. Welke vorm van voeding er ook gekozen wordt, zowel met borstvoeding en flesvoeding worden kinderen gezond groot. Ik tolereer op mijn blog ook geen reacties waarin men elkaar aanvalt op deze keuze.

Om maar meteen eerlijk te beginnen; mijn voornaamste drijfveer om voor borstvoeding te kiezen waren de economische overwegingen. Als ongewenst thuisblijfmoeder hebben we met één inkomen voldoende maar is het niet zo dat we omkomen in het geld. Daarnaast ben ik een echte Nederlander die als het niet nodig is, geen geld wil uitgeven.

Toch heb ik er iets simpeler over gedacht dan dat het is.

borstvoeding

Aanname 1; Borstvoeding komt automatisch op gang als je een kind baart.
Mispoes, de eerste dagen leg je je kind om de haverklap aan je borst zonder dat hij/zij er veel uithaalt. Het moet nog op gang komen. Is het eenmaal op gang, doet de stuwing nog pijn ook.

Aanname 2; Borstvoeding is zo goed dat je kind sowieso genoeg aankomt.
Ik had niet verwacht dat je zo onzeker kon worden door het feit dat je niet kunt zien hoeveel je kind binnenkrijgt aan melk.

Aanname 3; De pijn zal wel meevallen in vergelijking met een bevalling.
Oh je vergeet pijn snel maar niet aan je tepels. Op het begin moeten tepels wennen aan hun nieuwe functie en wat kan een baby hard zuigen. Kloven, wondjes, irritatie in het algemeen. Behoorlijk doorbijten maar ook daar komt een soort van eelt. 😉

Aanname 4; Borstvoeding geven is zo magisch dat het alles goed maakt.
Het magische is er zeker, dat je zelf je kindje kan voeden. Maar ze vertellen dan niet over regeldagen, waarbij een kind veel wil drinken om jouw productie te vergroten. Of het clusteren waardoor je een paar uur bezet bent met voeden en je niks kunt en naderhand dood moe bent en alsnog niks meer kan. Uiteindelijk ben ik gaan kolven zodat Stefan een flesje kan geven en ik me niet iedere avond letterlijk en figuurlijk leeg gezogen voel.

Aanname 5; Als je gaat kolven heb je zo een flesje vol.
Voor sommige vrouwen is dit zo, bij mij niet. Een kolfmoment inplannen tussen 8 tot 12 voedingen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik dacht wel een voorraadje aan te kunnen leggen maar in de praktijk heb ik niet altijd tijd om te kolven. Ben je van huis, lukt het niet. Een dag vol bezoek, dan lukt het niet.

Natuurlijk ben ik wel blij met mijn keuze en dat het gelukt is. Ik heb enkele keren op opgeven gestaan maar ik ben te koppig dit zo maar te doen. Oh en te pinnig.

Wat mij veel geholpen heeft, naast de Twitter-mama’s, zijn de artikelen over borstvoeding van Madelon op Waymadi. [KLIK]

Tegen welke van jouw aannames ben jij gelopen bij het geven van borst- of flesvoeding?

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Astrid 30 november 2014 at 13:01

  Wat een verfrissend artikel! Ik ben het helemaal met je eens dat de keuze voor borst of fles aan de moeder is, en dat niet één manier per se beter is. Mijn moeder kon geen borstvoeding geven i.v.m. medicijnen, en voor mij zal als ik een kind zou krijgen, hetzelfde gelden. Dan vind ik het “breast is best” gezeur op sommige blogs heel irritant. Ik vind het dus fijn om eens te lezen hoe borstvoeding echt soms heel moeilijk kan zijn zelfs als je het in principe mag geven en hiervoor kiest.

 • Reply Kiss & Make-up 28 november 2014 at 12:41

  Mijn tante heeft echt geprobeerd en geprobeerd en geprobeerd om borstvoeding te geven bij haar twee kindjes, maar tevergeefs. Tot bloedens toe had ze kloven 🙁 Het is dus zeker niet zo vanzelfsprekend als iedereen wel denkt.

 • Reply Madelon 28 november 2014 at 11:21

  Lief dat je me vermeld hihi.

  Ik had al zoveel gelezen tijdens mijn zwangerschap over borstvoeding dat ik al veel van mijn eigen aannames kon schrappen. Er ging een wereld voor me open hoe bv nou eigenlijk werkt. En ik ben nog steeds blij doorgezet te hebben in het begin 🙂

 • Reply Nicole 27 november 2014 at 22:06

  Mooie blog en die aannames…. Super!
  Ik heb helaas maar een paar weken borstvoeding mogen geven maar volgende keer probeer ik het wel weer. Niet omdat ik me nu een slechte moeder voel nu ik flesvoeding geef maar omdat ik de geborgenheid mis…

 • Reply Kelly caresse 27 november 2014 at 21:50

  Het is inderdaad heel hard werken, de eerste week had ik geen enkele druppel melk, de tweede week een mini beetje, een te vroeg geboren baby en een lichaam dat alles behalve meewerkte maar ik heb bij mezelf ervaren, waar een wil is is een weg en na een maand begon ik het pas echt leuk te vinden en nu ben ik nog steeds helemaal dol erop! Dit is een van de mooiste dingen die mij echt het mama gevoel geven! 🙂 Mooi geschreven!

 • Reply Daantje 27 november 2014 at 19:30

  Ik ben het helemaal eens met Olga!!

  Ik ben nu een jaar moeder en heb een maand geklungeld met borstvoeding. Het kwam wel op gang, maar doordat ik elke keer zo gestresst werd of ons zoontje wel voldoende binnenkreeg stortte mijn productie keer op keer weer in. Na een maand ben ik dus gestopt en eerlijk gezegd, pas vanaf dat moment ben ik gaan genieten van het moederschap.

  Maar van de “borstvoedings-maffia” moet ik nu nog maar weinig hebben. Ik heb toch heel sterk het idee dat ze zich beter voelen dan andere moeders, omdat ze borstvoeding geven. Terwijl ze aan de ene kant pleiten dat het natuurlijk is, kloppen ze zichzelf aan de andere kant op de borst dat zij het zo goed doen…

  Maargoed, vrouwen moeten eigenlijk over het algemeen gewoon ophouden met zich beter te voelen dan andere vrouwen. Niet alleen op borstvoedingsgebied, maar ook werken / niet werken, wasbare luiers / pampers, enz. Overal kan een strijd over ontstaan, lijkt het wel 😛

 • Reply nikki 27 november 2014 at 14:14

  2e kindje en weer lukt de borstvoeding super goed. Meteen vanaf het eerste moment gaat het goed. Bij de 1e ben ik met 3 maanden gaan afbouwen, omdat het mij teveel energie kostte en de kilo’s er te hard afvlogen.
  Nu is de 2e bijna 2 maanden en weer gaan de kilo’s er hard af, dus deze keer doe ik er verstandiger aan om eerder te gaan afbouwen, maar dat stoppen met borstvoeding je zo emotioneel kan maken is niet fijn. Dat komt natuurlijk omdat ik het besluit neem in het belang van mijzelf. Nog maar even genieten van deze momentjes samen.

 • Reply Olga 27 november 2014 at 12:27

  Wat ik zelf best heftig vind is de manier waarop sommige vrouwen op elkaar reageren als het op het voeden van een kind aankomt. Ik kan me niet voorstellen dat je als moeder ‘maar’ iets doet, want je weet dondersgoed wat het voeden voor doel dient. En of je dat nou doet door het kind de borst of een flesje te geven: de intentie is goed. Ik kan er heel erg van schrikken EN erg teleurgesteld van raken wanneer ik lees dat nieuwe of ‘ervaren’ moeders elkaar de grond in trappen, omdat de ene partij niet voor het geven van borstvoeding kiest. Ik weet best dat echt niet elke vrouw zo reageert, maar dat felle en vaak ook (behoorlijk) onaardige vind ik helemaal niet nodig. Ik vraag me dan af wanneer je bijvoorbeeld ineens erg ziek wordt vlak na je bevalling en je dus niet de kans hebt gekregen om BV aan je baby te geven, je dan ook ‘egoïstisch’ genoemd mag worden, omdat je (ik verzin maar even iets om het aan te dikke hoor) minder vitaminepillen hebt geslikt en dus met een zware griep en een verzwakt lichaam op bed ligt in plaats van op de bank/in een luie stoel met aan jouw borst een new born baby.
  Ik zou veel liever zien dat vrouwen en moeders (mensen in het algemeen) zich zo sterk zouden maken t.a.v. het feit dat vrouwen tijdens een zwangerschap soms zo fanatiek door blijven roken, terwijl dat juist ontzettend schadelijk is voor een ongeboren baby.. Waar is de anti-rookmoedermaffia als ik vragen mag? 😉

 • Reply Karin 27 november 2014 at 10:57

  Gelukkig ben ik door mijn kraam-verleden niet voor verrassingen komen te staan, ik heb alles wel een keer gezien. 🙂 Wat ik wel wilde zeggen is dat borstvoeding echt geen pijn hoort te doen! Na 2 dagen aanmodderen en kloven heb ik dankzij mijn geweldige kraamverzorgster nooit meer een centje pijn gehad, And that’s how it should be. Als je pijn en kloven blijft houden is het wijs om een lactatiekundige mee te laten kijken.
  Offtopic: vind het heerlijk om je avonturen als mama te lezen!

  • Reply Christine 27 november 2014 at 11:22

   Dit hoor je vaker en ik kan me voorstellen dat veel nieuwe moeders zich onzeker laten maken door ‘borstvoeding hoort geen pijn te doen’. Bij mij ging alles volgens het boekje, geen kloven, goede hap, goede houding, geen spruw, geen wondjes, tongriempje was op dag twee gekliefd dus niet te kort, en toch heb ik de eerste paar weken elke voeding onprettig en soms pijnlijk gevonden. Je borsten moeten er echt aan wennen en dat is niet altijd even prettig. Soms is doorzetten dan de enige optie. Ik heb soms huilend zitten voeden, stilletjes scheldend op mezelf omdat ik dit zo graag wilde. Elke keer zei ik tegen mezelf: nu even doorzetten, morgen wordt het beter. Het omslagpunt kwam na een week of zes, toen begon het voeden fijn te worden ipv vervelend.
   Rond zes maanden had ik het ook bijna opgegeven omdat ik het fysiek zwaar vond worden, ik had het gevoel dat mijn zoon energie dronk ipv melk.
   Maar intussen geef ik mijn zoon bijna negen maanden moedermelk, en wil ik voorlopig nog lang niet stoppen.
   En ondanks dat ik ook altijd zei niet van de bv maffia te (willen) zijn, helaas, dat is mislukt… (Hoewel maffia de lading niet dekt, ik zou liever van lobby spreken).

 • Reply Gwen 27 november 2014 at 10:24

  Het is idd echt heel hard doorzetten in het begin! Ik heb in de eerste twee weken echt wel eens aan Nutrilon gedacht als dochterlief alleen maar wilde sabbelen en mijn man verder kon slapen. Zucht. Inmiddels een peuter aan de borst en vanaf volgende week ook de baby, zo benieuwd hoe dat gaat! Ik hoop/denk dat ik voldoende eelt heb nu (een peuter met tanden zuigt zo hard!) en geen last van kloven krijg. We’lll see!

 • Leave a Reply

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten